Tema 5 Seminar Teoria Arhitecturii

Scop
Compoziţiile modulare pot determina o anume expresie a suprafeţelor construite prin modul de alternare a modului de bază. Într-o asemenea compoziție pot coexista diferite modele (pattern-uri) între care se stabilesc relaţii şi dialoguri. Scopul acestui exerciţiu este de a genera o astfel de compoziţie pornind de la un modul – cărămidă (22.5 x 11.25 x 7.5 cm) care, în funcţie de modul de tesere, determină expresia generală a suprafeţei unui zid cu zone pline şi goale.

Metoda
Se consideră o coală A3 împărţită în 6 câmpuri orizontale egale. Cinci dintre cele 6 corespund unei asize (strat) de zidărie (vedere orizontală). Zidul are grosimea de o cărămidă jumătate. Să deseneze poziţia cărămizilor pentru fiecare asiză astfel încât să rezulte un pattern care în partea din stânga va fi plin, dar texturat în exterior, iar în partea dreaptă cu goluri în proporţie de 25%.
De la o textură la alta se va păstra logica ţesăturii, însă între cele două câmpuri va exista fie o trecere graduală (suprafaţa racordată) fie o articulare vizibilă la mijlocul colii de hârtie.
În partea de sus a foii (primul dintre cele 6 câmpuri) se va desena vederea frontală a zidului, corespunzătoare ţesăturii gândite.

Tehnica de redactare
Se vor utiliza creioane grafit/ marker negru, instrumente de desen tehnic. Scara desenului este de 1:10. În vederea frontală se vor adăuga umbre aruncate şi haşură plină pe zonele cu goluri. Formatul de lucru: A3. Se va preda o singură planşă A3 care va conţine compoziţia spaţială propusă.

Timp de lucru
2h

Criterii de apreciere
-complexitatea şi corectitudinea ţeserii cărămizilor;
-expresivitatea compoziţională a suprafeţei rezultate;
-claritatea exprimării;
-acurateţea grafică.

paginare-s5

brick

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s