ARHITECTURA si SIMTURILE

9786068645032-2945073

Arhitectul şi profesorul Juhani Uolevi Pallasmaa, născut pe 14 septembrie 1936 la Hämeenlinna, în Finlanda), a predat la Helsinki University of Technology şi, în prezent, este Ruth & Norman Moore Visiting Professor la Washington University în St. Louis, Missouri U.S., fiind, totodată, Plym Professor la University of Illinois at Urbana-Champaign in Champaign, Illinois, U.S. A fost director al Muzeului Arhitecturii Finlandeze între 1978-1983. De asemenea, are propriul birou de arhitectură (Arkkitehtitoimisto Juhani Pallasmaa KY) la Helsinki. Este autorul multor expoziţii dedicate arhitecturii finlandeze peste hotare; recent, o expoziţie dedicată operei sale „Studii asupra tăcerii” s-a deschis la Valcucine, Milano Brera, Italia, în luna martie 2014.

Dar, în primul rând, Juhani Pallasmaa este cunoscut drept unul dintre cei mai viguroşi promotori ai gândirii fenomenologice a arhitecturii, din perspectiva experierii spaţiului, cu un accent puternic pus, mai recent, pe contribuţiile neuroştiinţelor asupra acestor procese de recunoaştere şi trăire a locului şi a spaţiului existenţial în general, dar, mai ales, a trăirii arhitecturii, în particular. Multe din articolele şi cărţile dumisale sunt citate în acest sens. The Eyes of the Skin – Architecture and the Senses este, din acest punct de vedere, un studiu deja clasicizat, drept dovadă fiind faptul că este citat extensiv şi folosit ca manual de predare a fenomenologiei în arhitectură de foarte mulţi profesori, inclusiv în şcoala noastră. Şi alte cărţi ale profesorului Pallasmaa s-au bucurat de succes instituţionalizat, primul volum din Encounters – Architectural Essays (Helsinki, 2005), editat de Peter MacKeith, a fost nominalizat pentru premiul RIBA 2005 International Book Award. La împlinirea vârstei de 70 de ani, un volum de Festtschrift dedicat profesorului a apărut, în 2006, editat de acelaşi Peter MacKeith, numit Archipelago. Essays on Architecture, edited by Peter MacKeith. Volumul este semnat colectiv de 23 de autori, dintre care nume cunoscute, precum Karsten Harries, Dan Hoffman, Steven Holl, Colin St. John Wilson, Daniel Libeskind – aşadar o incredibilă coaliţie de practicieni şi teoreticieni de calibru mondiali, dovadă că gândirea lui Juhani Pallasmaa a putut să reunească şi pe istoricii, pe gânditorii, dar şi pe conceptorii fenomenului arhitectural, deopotrivă. Aceasta, probabil, pentru că arhitectul însuşi se plasează pe sine în fiecare dintre aceste ipostaze, fiind recognoscibil în fiecare dintre ele cu aceeaşi brilianţă.

Bibliografie:
Encounters 2 – Architectural Essays. Edited by Peter MacKeith. Rakennustieto: Helsinki, 2012.
Understanding Architecture, Phaidon, 2012.
The Embodied Image: Imagination and Imagery in Architecture
The Thinking Hand, John Wiley, 2009.
Archipelago. Essays on Architecture. Edited by Peter MacKeith, Rakennustieto: Helsinki, 2006.
Encounters. Architectural Essays. Edited by Peter MacKeith. Rakennustieto: Helsinki, 2005.
The Eyes of the Skin. Architecture and the Senses. John Wiley: New York, 2005.
The Architecture of Image: Existential Space in Cinema. Rakennustieto: Helsinki, 2001.
Questions of Perception: Phenomenology of Architecture (cu Steven Holl şi Alberto Perez-Gomez)

Evident, Pallasmaa are un incredibil de bogat palmares de premii, distincţii şi recunoaşteri ale bogatei sale cariere. Pornind de la calitatea de membru al Asociaţiei Finlandeze a Arhitecţilor, dânsul a devenit, în timp, Honorary Fellow al The American Institute of Architects şi, în 2010, Distinguished Visiting Chairla The Institute for Advanced Study at University of Minnesota.

AUGUSTIN IOAN

http://atelier.liternet.ro/articol/14391/Augustin-Ioan/Juhani-Pallasmaa.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s